ВВС на САЩ обмислят пенсионирането на F-15C/DВВС на САЩ обмислят пенсионирането на изтребителите F-15C/D и евентуалната им замяна с модернизирани изтребители F-16. Това стана ясно по време на изслушване в Комисията по отбрана в американския Конгрес.

Генерал-лейтенант Скот Райс, директор на Въздушната национална гвардия на САЩ, е заявил, че се разглежда възможността за пенсиониране на изтребителите F-15C/D и тяхната замяна с модернизирани F-16.

Генерал-майор Скор Уест, директор на отдел „Операции” на ВВС на САЩ е уточнил, че тези планове са на много ранно ниво на обмисляне и все още няма никакво твърдо решение. Причината за проучване на опцията с пенсионирането на F-15 е минимизирането на експлоатираните от ВВС на САЩ типове и максимално добро оползотворяване на наличния ограничен бюджет.

Двамата генерали от американските ВВС са уточнили, че решението за пенсионирането на F-15 няма да бъде взето преди 2020 г.

Вероятно ВВС на САЩ разглеждат F-16 с радар с активна електронна сканираща антена (AESA), като алтернатива на F-15. Дори и с новия радар еднодвигателния изтребител ще има по-слаби летателни характеристики и не е сигурно, че ще може да замести пълноценно F-15.

ВВС на САЩ в момента експлоатира около 200 броя F-15C/D, като част от изтребителите в състава на Въздушната национална гвардия. До момента нямаше планове за пенсионирането на типа и дори се разглеждаха различни опции за неговата сериозна модернизация.

Коментари

blog comments powered by Disqus