Афганистан получи още четири Super TucanoАфганистанските въоръжени сили получиха още четири леки ударни самолети A-29 Super Tucano, с което общото количество на тези машини в страната достигна 12. Самолетите бяха приети на церемония в Кабул провела се на 20 март 2017 г.

Четирите самолета прелетяха от американската авиобаза Муди в Джорджия и след несложни технически настройки на място ще са готови да участват в активните военни действия срещу талибаните, които се очакват през това лято.

Още седем A-29 остават в авиобаза Муди, където продължават да се използват за обучение на афганистански пилоти. Един Super Tucano бе загубен при инцидент на 6 март тази година. Не е ясно дали САЩ ще го заменят. Има и опция за още четири машини от същия тип, но тя още не е изпълнена.

Афганистан получи своите първи A-29 през януари 2016 г. Машините се купуват от САЩ и предоставят безвъзмездно. Те се използват за непосредствена въздушна поддръжка, ескордни задачи и разузнаване и наблюдение.

Междувременно в авиобаза Муди е започнало обучението и на пилоти от ливанските ВВС. Страната е поръчала шест броя A-29, които ще се сглобяват в САЩ от Sierra Nevada, също както и самолетите за Афганистан.

A-29 се задвижва от един турбовитлов двигател Pratt & Whitney PT6A-68/3 с мощност 1600 shp. Самолетът е двуместен и носи две 12,7-mm картечници в крилото, а на шест точки под крилото може да се поставя боен товар до 1,5 тона, който включва управляемо и неуправляемо въоръжение.

Коментари

blog comments powered by Disqus