Индия поръчва допълнителни вертолети DhruvИндийското правителство даде зелена светлина за придобиването на 32 многоцелеви индийски вертолета HAL Dhruv. Вертолетите са предназначени за ВМС и Бреговата охрана на страната.

32-та вертолета ще бъдат поделени по равно между ВМС и Бреговата охрана. Тяхната доставка трябва да стане факт между 2020 и 2022 г.

В Бреговата охрана машините ще бъдат използвани за търсене и спасяване, а във ВМС ще бъдат натоварени с общи задачи.

Индия е сред най-големите вносители на военна техника в света. В последните години страната отчаяно се опитва да разчита все повече на собствената си индустрия, но тя традиционно не успява да се справя със задачата.

HAL Dhruv полита през август 1992 г., но влиза на въоръжение цели 10 години по-късно – през март 2002 г. Вертолетът се използва широко в индийските въоръжени сили, но има сериозни забележки към надеждността му.

ВВС на Еквадор, които са едни от малкото експортни клиенти, губи по технически причини четири от доставените си седем вертолета между 2009 и 2015 г. През миналата година типа бе свален от въоръжение след по-малко от седем години служба.

Коментари

blog comments powered by Disqus