ВМС на САЩ спряха полетите с T-45ВМС на САЩ спряха всички полети с учебно-тренировъчните самолети T-45 Goshawk, след масови оплаквания от понижаване на качеството на доставяния кислород в пилотската кабина по време на полети и отказ на инструктори да изпълняват полети на типа.

Вицеадмирал Майк Шумейкър, командващ авиацията на ВМС, е посетил авиобазата в Медидиан, Мисисипи за да провери лично на какво се дължат оплакванията на флотските авиатори. След неговото посещение ВМС на САЩ обявиха, че полетите с типа се спират до пълното изясняване на случаите.

Спирането на полетите идва след като десетки инструктори от ВМС отказаха да изпълняват полети с T-45 поради все по-чести оплаквания от симптоми наподобяващи хипоксия (недостиг на кислород) в полет. Според Fox News част от причините за отказа за провеждане на полети е усещането сред летателния състав, че ВМС на САЩ не обръща достатъчно внимание на проблема.

От американските ВМС признават, че е имало затруднена комуникация между летателния състав и командването и че в последните дни около 40% от учебните полети с T-45 не са били изпълнени поради отказ на инструкторите.

В последните пет години оплакванията от лошо снабдяване с кислород в полет, заедно с непрестанна кашлица, потене и втрисане след полети с T-45 са се увеличили четири пъти, без да има яснота за причините.

ВМС са взели някои мерки за решаването на проблема, като поставяне на нови филтри на системата за осигуряване на кислород и поставяне на сензори, които да отчитат евентуално замърсяване в кислородния поток, но за сега това не дава категорични резултати.

Полетите с всички 197 броя T-45 на въоръжение във ВМС на САЩ са прени, като се очаква това да продължи повече от месец.

Коментари

blog comments powered by Disqus