Турция демонстрира собствени ракети „въздух-въздух”Две разработени в Турция ракети за въздушен бой бяха демонстрирани в рамките на изложението IDEF 2017, което се провежда в Истанбул. Ракетите се разработват от Tübitak Sage. Това съобщава IHS Jane's.

Едната ракета е наречена Gökdogan (Сокол скитник) и е предназначена за близък бой, а другата е Bozdogan (Малък сокол), която се използва за боеве извън зоната на визуален контакт.

Gökdogan има твърдоговривен ракетен двигател, който дава голяма тяга и има малка димна следа, като разполага и с управляем вектор на тягата, което гарантира висока маневреност, особено в крайния етап на полет. Главата за самонасочване е двуканална инфрачервена, която се рекламира с голяма устойчивост срещу смущения.

Bozdogan използва сходен двигател, но няма управляем вектор на тягата. Сходството между двете ракети продължава с използване на еднаква бойна глава. И двете ракети могат да се използват от стандартното пусково LAU-129.

Насочването на Bozdogan е радарно, като ракетата може да не получава допълнително насочване от радара на изстрелялия я изтребител. Захват на целта може да се получи и след изстрелването, като ракетата има дейта линк, през който може да се получава допълнителна информация от изтребителя. Bozdogan има режим за насочване по противниковите смущения.

Разработката и на двете ракети става по поръчка на турските ВВС, които смятат да интегрират ракетите на собствените си изтребители F-16. В момента текат наземни изпитания и на двете оръжия.

Коментари

blog comments powered by Disqus