Германия е поискала класифициран брифинг за F-35Германия официално е поискала от Пентагона да получи класифициран брифинг за възможностите на новия американски изтребител Lockheed Martin F-35, тъй като страната се интересува от евентуалното ми придобиване в периода 2025 – 2035 г. Това съобщава Reuters.

Информацията на агенцията се базира на официално писмо, което германските ВВС са изпратили на Пентагона. От него става ясно, че все още няма реална програма за придобиването на нов боен самолет, но в момента се изготвя задълбочен анализ на наличните възможности, включително и придобиването на F-35.

От няколко години Германия прави предварителни проучвания на въпроса за замяната на сега използваните изтребители-бомбардировачи Tornado. Евентуалният заместник трябва да влезе на въоръжение през 2035 г.

Европейският гигант Airbus вече съобщи, че води предварителни разговори с Германия и Франция за евентуалното създаване на нов общоевропейски боен самолет. Програмата е известна като NGWS (Next Generation Weapons System).

С изискването на класифицирана презентация за способностите на F-35 германското правителство не само се запознава с неговите способности, но и може да оказва натиск върху индустрията и евентуалните си партньори в създаването на нов европейски боен самолет.

Според писмото с което разполага Reuters до средата на 2018 г. трябва да бъде взето политическо решение на база военната експертиза за възможните опции за придобиване на нов боен самолет към 2035 г.

Запитването на Германия трябва да премине през формалното одобрение за класифицирания брифинг, но това не се очаква да бъде проблем.

Коментари

blog comments powered by Disqus