Франция има сериозен проблем с изправността на вертолетите сиФренските въоръжени сили имат сериозен проблем с поддръжката на новите си типове вертолети, като процентът изправна техника е под 50, въпреки сериозните вложения за логистиката им. Това става ясно от информация предоставена от френското МО в отговор на депутатски въпрос.

Френската армейска авиация разполага с 59 щурмови вертолета Tiger, но средния процент изправни сред тях през миналата година е бил 25,6. На този фон за тяхната поддръжка са били вложени €88,61 млн. Това все пак е подобрение, защото през 2015 г. изправните Tiger са били средно 21,4%. Средната възраст на флота от щурмови вертолети е едва пет и половина години.

Още през миналата есен френският военен министър Жан-Ив ле Дриан заяви, че френските въоръжени сили страдат от сериозно недофинансиране, което се отразява зле на логистиката.

Експлоатираните от френските ВМС NH90 Caïman са едва на средно 3,4 години, но средно през 2016 г. са били изправни 38,4% от 15-те налични вертолета. Тяхната поддръжка е струвала €47 млн.

Армейската авиация експлоатира 17 броя NH90, от които изправни са били 41,4%, при годишна цена на поддръжката €61,53 и средна възраст от 3 години.

Ситуацията с по-старите вертолети Cougar, чиято средна възраст е 26,3 години е отчайваща – през 2016 г. едва 9,9% от наличните вертолети са били изправни, а за поддръжката им са дадени €40,27 млн.

Като цяло малко над 1/3 от вертолетният флот на френските въоръжени сили е бил изправен във всеки един момент.

Основната причина за това е усложнената система за поддръжка, в която работата се поделя между въоръжените сили и производителите. В момента се приема план за опростяване и оптимизация на процеса с цел до 2019 г. средният процент изправни вертолети да достигне 50.

Коментари

blog comments powered by Disqus