Словашките ВВС взимат Bell 429Словашките ВВС имат намерение да придобият девет леки двудвигателни вертолета Bell 429, като приблизителната цена на сделката ще е $150 млн. Това става ясно от уведомление до Конгреса на САЩ, който трябва да одобри сделката.

Вертолетите Bell 429 ще са в конфигурация уникална за Словакия и ще са снабдени с оптико-електронна система за наблюдение L3 Wescam MX-10. Не е ясно какво точно ще представлява словашката конфигурация и дали тя ще е въоръжена.

В сделката влиза обучение на летателен и технически състав, логистика, наземно оборудване и други съпътстващи стоки и услуги.

Вероятно вертолетите ще се използват за спомагателни задачи и за летателно обучение в словашките ВВС, които в момента експлоатират монолитен флот от Ми-17. До голяма степен той ще бъде заместен от девет вертолета UH-60M, които ще започнат да се доставят скоро.

Словакия няма да е първият военен клиент на Bell 429. Типът се експлоатира от въоръжените сили на Австралия и Оман, както и от Бреговата охрана на Канада. Министерство на вътрешните работи на Словакия получи наскоро два вертолета от този тип, но единият катастрофира в началото на май.

Коментари

blog comments powered by Disqus