Полетя експортната версия на Z-19Експортната версия на лекият щурмови вертолет Z-19 бе изпитана в полет за първи път днес, 18 май 2017 г. За това съобщава китайската информационна агенция Xinhua.

Машината, която има означение Z-19E, е полетяла от заводското летище на производителя HAIG в Харбин. По време на полета са били изпитани основните летателни характеристики и работата на системите и агрегатите при зависване и полети на малка скорост и височина. Полетът е преминал успешно.

„Вертолетът може да оказва въздушна поддръжка и да изпълнява различни други задачи на съвременното бойно поле, както през деня, така и през нощта”, заявява Ли Шенвей, заместник главен конструктор на HAIG.

За сега няма информация за твърди експортни поръчки, но има индикации за сериозен интерес от страна на Бангладеш и Мианмар.

Z-19 е развитие на Z-9, който от своя страна е лицензно копие на френския вертолет AS 365N. За разлика от транспортната машина при Z-19 предната част на фюзелажа е стеснена за да помести само кабината на двуместния екипаж, който е разположен тандемно.

Вертолетът, който е вече на въоръжение в китайската армейска авиация и прави първи полет през май 2010 г., има управляемо и неуправляемо въоръжение „въздух-земя” и „въздух-въздух”. Z-19 няма вградено нарезно въоръжение и има максимална излетна маса от около 4300 kg.

Не е известно каква е разликата между експортната версия и тази на въоръжение в Китай.

Полетя експортната версия на Z-19

Полетя експортната версия на Z-19

Полетя експортната версия на Z-19

Коментари

blog comments powered by Disqus