Канада може да се откаже от Super Hornet заради разследване срещу BombardierКанадското правителство може да преразгледа решението си да купи многоцелеви изтребители F/A-18E/F Super Hornet заради разследването на американското Министерство на търговията срещу канадската компания Bombardier. Това заяви канадския външен министър Кристия Фриленд.

„Канада ще преразгледа военните си покупки, които са свързани с Boeing”, заявява Фриленд.

Изказването на канадския външен министър идва в светлината на разследването на Министерство на търговията на САЩ срещу канадския самолетостроител Bombardier. Разследването е за евентуални нерегламентирани държавни помощи, която компанията е получавала и за продажба на самолети в САЩ под себестойността им.

Разследването се прави след официално оплакване на Boeing, че Bombardier са продали на загуба самолети CS100 на американската авиокомпания Delta Air Lines с цел изграждане на пазарен дял за новия CSeries.

Според Boeing самолетите CS100 са продавани на Delta Air Lines на средна цена от $19,6 млн., а реалната им себестойност е $33,2 млн. Bombardier е успял да направи това заради получените финансови помощи от канадското правителство.

Търговското ведомство на САЩ трябва да се произнесе по оплакването до октомври.

През април 2016 г. Delta Air Lines заяви 75 броя CS100, чиято доставка трябва да започне през 2018 г.

В същото време Канада обяви през миналата есен, че ще купи 18 броя Super Hornet, произведени от Boeing, като мярка за усилване на ВВС на страната заради остаряването на наличните CF-18 Hornet и бавенето на процеса по избор на нов изтребител. Очакваше се тази есен САЩ да подготви оферта и преговорите да започнат в началото на 2018 г.

Ако се стигне до търговски санкции от страна на САЩ обаче е реалистично да се очаква, че Канада ще се откаже от покупката на Super Hornet.

Коментари

blog comments powered by Disqus