Швейцария ще търси нов изтребители и ще удължава ресурса на старитеШвейцария трябва да се сдобие с нови изтребители и да подобри противовъздушната си отбрана. До този извод е стигнала експертна група към швейцарското Министерство на отбраната, според доклад който бе публикуван вчера, 31 май 2017 г.

Експертната група е разгледала сегашното състояние на швейцарската противовъздушна отбрана и евентуалното бъдещо развитие на потенциалните въздушни заплахи за страната. Групата е стигнала до извода, че към средата на следващото десетилетие всички изтребители и системи за ПВО ще достигнат края на своя жизнен цикъл.

Били са разгледани четири опции за бъдещото развитие на швейцарските ВВС. Първата опция включва покупка на 55 до 70 нови бойни самолети и пълна подмяна на сегашните системи за ПВО. Цената това е оценена на 15 – 18 млрд. швейцарски франка (€14 – 16 млрд.). Втората опция също включва нови системи за ПВО, но новите изтребители са ограничени до 40. Цената на опцията е 9 млрд. швейцарски франка (€8 млрд.).

Третата опция е за покупка на 30 нови изтребители и удължаване на жизнения цикъл на сега наличните F/A-18 Hornet до 2030 г., както и сериозни подобрения в системите за ПВО. Цената на опцията е оценена на около 8 млрд. швейцарски франка (€7 млрд.).

Последната разгледана опция е за покупка на само 20 нови изтребители, удължаване живота на наличните Hornet и модернизация на наличните системи за ПВО и всичко това на цена от около 5 млрд. швейцарски франка (€4,5 млрд.)

Експертната група е подкрепила третата опция.

При този сценарии оптималното е изборът на нов изтребител да стане факт през 2020 г., а неговото плащане да стартира две години по-късно. Постъпването му на въоръжение трябва да стане факт до средата на следващото десетилетие.

Швейцарските ВВС днес разчитат на 25 броя F-5 и още 30 броя F/A-18. През ноември 2011 г. Gripen NG бе обявен за победител в конкурса за доставка на нов боен самолет, но през май 2014 г. швейцарците отхвърлиха сделката на референдум. Шведският изтребител все още се разглежда като фаворит в евентуални бъдещи процеси, поради изгодните финансови условия и гаранция за работа на швейцарската индустрия в проекта.

Коментари

blog comments powered by Disqus