Полша иска да има изтребител от пето поколение след 2025 г.Полша има намерение да придобие боен самолет от следващо поколение към 2025 г. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на страната Томаш Шатовски, цитиран от Defense News.

Покупката ще е в рамките на програмата за превъоръжаване „Harpia”, която трябва да стартира следващата година. Тя е обвързана с плановете на Полша да увеличи военните си разходи от 2% от БВП на 2,5% от БВП, което трябва да стане факт към началото на следващото десетилетие.

В момента тече планирането на програмата за превъоръжаване „Harpia”, която трябва да се реализира до 2026 г. Представители на полското МО вече са заявили, че страната им разглежда F-35 като основен кандидат за изтребител от следващо поколение и в момента се обмисля покупката на до 32 самолета, достатъчни за попълването на две ескадрили.

През март 2017 г. Бартош Ковнацки, заместник-министър на отбраната на Полша заяви, че в момента се разглеждат само два варианта за покупка на още бойни самолети – нови F-16 или F-35, като втората опция е определена като относително скъпа. По-рано страната проучваше възможността за покупката на голям брой употребявани F-16A/B и модернизацията им до стандарта MLU, но тази опция бе определена като неефективна от гледна точка на "стойност-ефективност".

Полските ВВС експлоатират две ескадрили МиГ-29 и една ескадрила Су-22, които трябва да бъдат пенсионирани преди средата на следващото десетилетие.

Коментари

blog comments powered by Disqus