Показаха първия FTC-2000 за СуданКитайската самолетостроителна компания Guizhou Aircraft Industry Corporation (GAIC) представи днес, 5 юни 2017 г., на тържествена церемония първия учебно-боен самолет FTC-2000 предназначен за експортен клиент.

В официалните китайски съобщение не се идентифицира клиента, но е известно, че това е Судан и поръчката е за шест машини, като тя е сключена в началото на 2016 г.

Машината бе показана с пустинен камуфлаж, но без никакви опознавателни и с подкачени две ракети за въздушен бой PL-8 и два блока за НУРС. Очаква се след преминаването на съответните наземни и летателни изпитания самолетът да бъде доставен в Судан в края на годината.

FTC-2000 е експортното изпълнение на JL-9, който от своя страна е далечно развитие на двуместния JJ-7, от своя страна учебна версия на J-7 (безлицензно развитие на МиГ-21Ф-13). Самолетът е известен в Китай, като Shanying (Планински орел).

„Самолетът може да се използва за напреднало летателно обучение, за полагане на основните на бойното използване, за тактически тренировки и за бойни задачи „въздух-въздух” и „въздух-земя”, обяснява Ху Джиансин, главен конструктор на GAIC

JL-9 прави първи полет през декември 2003 г. Машината е на въоръжение в китайските ВВС и ВМС.

Показаха първия FTC-2000 за Судан

Коментари

blog comments powered by Disqus