Саудитска арабия получи първите си AH-6iПървите разузнавателно-ударни вертолети Boeing AH-6i Little Bird предназначени за Саудитска арабия са вече доставени. Това съобщава IHS Jane’s.

Доставката се състои от девет вертолета, които са част от първата партида от общо 12 машини. Останалите три вертолета ще останат в САЩ, където се използват за обучение на саудитските екипажи. Саудитска арабия е поръчала още 24 машини от същия тип.

Всички вертолети са предназначени за Националната гвардия на страната. 36-те вертолета ще попълнят три авиационни бригади, като четвърта бригада ще лети на MD 530F, които ще се използват за обучение.

Авиационната част на саудитската Национална гвардия в момента експлоатира още 24 вертолета UH-60M Black Hawk и 12 щурмови машини AH-64E Apache Guardian. Амбициите са до 2023 г. да бъдат доставени общо 156 военни вертолети от различен тип.

AH-6i е далечно развитие на OH-6 Cayuse. Машината се задвижва от един газотурбинен двигател Rolls Royce M250. Авиониката е сходна с тази използвана на AH-64. Машините са оборудвани с прицелно-обзорна система L-3 Wescam MX-15Di. Вертолетът може да използва управляеми ракети Hellfire, 70-mm НУРС и картечни контейнери.

Коментари

blog comments powered by Disqus