Испания гледа към F-35Испанските въоръжени сили проучват възможностите да се сдобият с изтребители от следващо поколение F-35. Това съобщава местният вестник El Pais.

Основният интерес на Испания в момента е подмяна на вертикално излитащите и кацащи бойни самолети AV-8B Harrier, които испанските ВМС експлоатират в момента. На въоръжение са около 12 – 14 от тези машини, които се използват основно от палубата на десантния кораб Juan Carlos I.

Жизненият цикъл на испанските Harrier изтича около 2025 г. и не е ясно дали той може да се удължи успешно и колко ще струва експлоатацията на типа, когато той бъде свален от въоръжение в САЩ.

Придобиването на 12 – 15 броя F-35B, обаче се счита за неефективно, заради което и испанските ВВС поручват възможността да купят типа.

Испанските ВВС в момента разполагат с около 85 броя F/A-18A/B, повечето от които са купени нови във втората половина на 80-те, но има и доставка на употребявани машини в средата на 90-те. Повечето от тези изтребители са надхвърлили 5000 часа във въздуха и приближават крайния си ресурс от 6000 часа.

Ако ресурсът на испанските F/A-18 не бъде удължен, то към 2025 г. те трябва да бъдат пенсионирани.

Единият вариант е да бъдат купени още изтребители Eurofighter, тъй като Испания е партньор в програмата. В момента ВВС на страната разполагат с около 60 такива машини. Другата опция е покупката на F-35A, което обаче може да се окаже проблематично заради високата цена за придобиване и експлоатация и фактическото неучастие на испанската авиационна индустрия в програмата.

Разбира се, разглежда се и вариант за удължаване на живота на наличните F/A-18 с още 1000 или 2000 часа, каквато технологична възможност съществува. Също се разглежда и възможността испанските ВВС да се откажат от бойната си палубна авиация.

Коментари

blog comments powered by Disqus