Русия и Египет имат принципна договорка за доставката на Ка-52КИма постигната принципна договорка между Русия и Египет за доставката на палубни щурмови вертолети Ка-52К, като подписването на договора е „технически въпрос”. Това заявява Виктор Кладов, директор по въпросите на международното сътрудничество на „Ростех”, цитиран от ТАСС.

„Съвсем наскоро бяхме в Египет и съгласувахме тези въпроси. Вертолетоносният кораб изначално е проектиран за Ка-52К и така ще доставим типа и за сухопътните войски и за базиране на корабите от клас „Мистрал”. Мисля, че вече имаме разбирателство и е въпрос на време подписване на договора”, обяснява Кладов.

Египет купи двата десантни кораба клас „Мистрал”, които Франция построи за Русия, но в последствие реши да не предава във връзка с кризата в Крим. В последствие Египет купи корабите, като Русия започна да преговаря за доставка на вертолетна техника за тях.

На всеки „Мистрал” стандартно трябва да се разполагат осем броя Ка-52К, но ако се откаже носенето на транспортни вертолети, то количеството нараства до 16.

През есента на 2015 г. Египет подписа договор за доставката на 46 броя Ка-52 в експортна конфигурация. Първите машини по този договор вече се изпитват и се чака доставката им към края на това лято.

Ка-52К се различава от сухопътната версия по скъсеното и сгъващо се крило, сгъващият се назад носещ винт, подобряването на антикорозионното покритие, промени в авиониката и навигационната система за оптимизация за палубни операции и други.

Руските ВМС трябваше да получат 32 броя Ка-52К. Възможно е част от тези машини директно да отидат в Египет, тъй като руската морска авиация не разполага с кораб който да ги носи.

Коментари

blog comments powered by Disqus