Тестват F-35 със спирачен парашутНорвежкото МО публикува снимки, които показват изпитания на F-35A със спирачен парашут. Норвежките изтребители от този тип трябва да се снабдят с такова устройство.

Спирачният парашут се намира в малка гърбица, разположена между вертикалните стабилизатори. Норвежките ВВС искат това подобрение, тъй като повечето писти в Норвегия са сравнително къси, а през по-голямата част от годината са и мокри или заледени. 

Изпитанията се провеждат с втория сериен F-35A, имащ номер AF-02.

В момента най-сериозното предизвикателство е допълнителната гърбица да не повишава значително радарната сигнатура на изтребителя и разбира се, да няма влошаване на летателните характеристики.

Изпитанията стартираха през април 2017 г. и ще продължат и през следващата година. В проекта участва не само Норвегия, но и Холандия, като двете страни си делят разходите по разработка и изпитания. Не е ясно обаче дали холандските ВВС ще придобият системата.

Интеграцията на спирачен парашут на F-35A повтаря историята от преди почти 40 години, когато по норвежка заявка F-16A/B също се сдобива със спирачен парашут. Норвегия поръчва самолетите си в тази конфигурация, но в последствие тя е възприета и от други оператори на F-16.

Тестват F-35 със спирачен парашут

Коментари

blog comments powered by Disqus