РСК „МиГ” работи с ОАЕ по изтребител от следващо поколениеГенералният директор на РСК „МиГ” Илий Тарасенко потвърди, че компанията му работи по поръчка на Обединените арабски емираства (ОАЕ) за създаване на изтребител от следващо поколение. Това се казва в интервю на Тарасенко за руското бизнес издание „Коммерсантъ”.

„На изложението IDEX-2017 в Абу Даби бе подписан договор с ОАЕ за концептуална работа по създаването на лек многоцелев изтребител от пето поколение. Има принципно решение за работа по проекта. В момента уточняваме сроковете за реализацията на този проект”, разяснява Тарасенко.

Новината бе обявена още през февруари от Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията на Русия. За сега е известно много малко за този проект, в който ще участва и компанията Сухой и РСК „МиГ”. Вероятно конструкцията ще е еднодвигателна.

От началото на годината все по-често се говореше за евентуален лек изтребител от следващо поколение, който ще се разработва в Русия под името ЛМФС (Легкий многоцелевой фронтовой самолёт – лек многоцелев фронтови самолет). Дори вицепремиерът Дмитрий Рогозин заяви през февруари, че РСК „МиГ” ще създаде такъв изтребител, но все още няма яснота дали договорът с ОАЕ е само за създаване на проект или за реалното построяване и тестване на такъв лек боен самолет.

В същото интервю Тарасенко обяви, че компанията му работи в инициативен порядък (тоест, без държавна поръчка) върху създаването на нов тежък прехващач, който да замени МиГ-31. Проектът е известен като МиГ-41 и се знае, че по него се работи от няколко години.

Коментари

blog comments powered by Disqus