Leonardo дебютира M-345 на БуржеИталианската компания Leonardo използва изложението в Бурже за да направи международния дебют на реактивния учебно-тренировъчен самолет M-345.

Машината е предназначена да покрива основния курс на обучение на бъдещите бойни пилоти, нещо което в момента масово се изпълнява на турбовитлови учебно-тренировъчни самолети. От Leonardo мятат, че е възможно M-345 да бъде по-ефективен от витловите си конкуренти.

В момента за машината има поръчка за пет броя от италианските ВВС, които в дългосрочен план смятат да се сдобият с поне 45 самолета от този тип, които да заменят сега използваните MB-339, включително и в демонстрационната група Frecce Tricolori. Италия ще започне да получава своите M-345 от 2019 г.

Според Leonardo вече има и втори сигурен клиент за типа, който за сега няма да бъде разкрит и който ще подпише твърд договор до края на годината. Не се съобщава за какви количества иде реч. Маркетингови кампании се водят в Европа, Близкия изток, Азия и Латинска Америка, като сериозен интерес има от Обединените арабски емирства.

M-345 прави първия си полет на 29 декември 2016 г. Конструкцията не е нова и се базира на разработения в началото на 80-те SIAI-Marchetti S.211, който обаче има скромен търговски успех.

Днешният M-345 се задвижва от един реактивен двигател Williams International FJ44-4M-34, който трябва да осигури по-високи летателни характеристики, при сходни цени за придобиване и експлоатация в сравнение с турбовитловите УТС.

Коментари

blog comments powered by Disqus