Австрия се отказва от Eurofighter след 2020 г.Австрия планира бързо да пенсионира наличните изтребители Eurofighter и да ги подмени с по-евтини платформи около 2020 – 2023 г. Това е съобщил военният министър на страната Ханс Петер Доскозил, цитиран от Reuters.

Според изявлението на австрийския военен министър, експлоатацията на наличните 15 броя Eurofighter до края на жизнения им цикъл може да струва над €5 млрд., като почти цялата сума ще отиде в поддръжка.

Затова се планира пансионирането на изтребителя в периода 2020 – 2023 г. и подмяната му с лек еднодвигателе свръхзвуков изтребител. Експлоатацията на 15 едноместни и три двуместни еднодвигателни изтребители трябва да бъде почти двойно по-евтина от тази на Eurofighter.

Според австрийското МО вече се водят разговори с Швеция и САЩ за придобиването на Gripen или F-16. Цели се купуването на новопроизведени самолети при междуправителствена сделка. Машините трябва да пристигнат в Австрия не по-късно от 2023 г. и да започнат да носят бойно дежурство.

Тъй като се търси свръхзвуков самолет, вариантите с въоръжени учебно-тренировъчни самолети, като например L-159 са отпаднали.

Швеция вече е дала предварителна информация за цените и условията за доставка на 18 броя Gripen C/D и очаква разговорите да продължат след лятото. Заради прекъсването на производството на F-16 и възобновяването му след три години, доставката на нови изтребители от този тип няма как да стане преди 2022 г., което за сега удовлетворява австрийската страна.

През октомври в Австрия предстоят парламентарни избори, но Ханс Петер Доскозил е заявил, че независимо от резултата им наличните Eurofighter трябва да се свалят от въоръжение възможно най-скоро.

Остава открит и въпроса за замяна на старите реактивни учебно-тренировъчни самолети Saab 105Ö, които понякога се използват и за охрана на въздушното пространство на страната. Вероятно там ще се търси отделен конкурс за доставка на такива самолети.

Не е ясно каква ще е съдбата на 15-те австрийски Eurofighter, които бяха получени преди само 10 години. Страната вероятно ще се опита да ги продаде на някои от настоящите оператори за резервни части.

Коментари

blog comments powered by Disqus