Хърватска избира нов изтребител до края на годинатаПравителството на Хърватска има намерение да избере нов тип боен самолет за ВВС до края на 2017 г. Договорът с победителя трябва да бъде подписан през следващата година.

Хърватска има намерение да пусне запитване за предоставяне на оферти (RFP) до четири държави до края на лятото. Получаването на офертите и тяхната оценка трябва да стане факт в рамките на годината.

Хърватското МО има намерение да оцени четири доста различни опции – употребявани F-16 от САЩ, употребявани F-16C/D модернизирани до стандарта Barak 2020 от Израел, новопроизведени леки изтребители FA-50 от Южна Корея и новопроизведени изтребители Gripen C/D от Швеция.

Хърватска иска да получи ескадрила нови самолети (12 машини) до 2022 г., като първите самолети трябва да пристигнат още през 2020 г. Първоначално ескадрилата трябва да поеме мисията „ер полисинг” над страната, а след това да получат и многоцелеви възможности.

Очаква се основният сблъсък да е между употребяваните израелски F-16, които ще разчитат на ниската си цена и новопроизведените шведски Gripen, които ще залагат на по-високи технологии и по-дълъг живот.

Хърватските ВВС в момента експлоатират 12 изтребителя МиГ-21, които преминаха ремонт и адаптация на авиаониката в Украйна. Тяхната експлоатация е свързана с огромни трудности и страда от сериозни технически проблеми.

Освен новите изтребители, Хърватска планира в най-скоро време да купи и безпилотни летателни апарати за разузнаване и наблюдение.

В момента Хърватска отделя за отбрана 1,23% от БВП, но планира до 2024 г. процентът да достигне 2.

Коментари

blog comments powered by Disqus