Цената на програмата F-35 нарасна със 7%Цената за придобиването на всички изтребители F-35 предназначение за въоръжените сили на САЩ нараства със 7%. Това съобщава Bloomberg, цитирайки доклад, който ще бъде представен на Конгреса на САЩ.

Цялата цена за придобиване на всички F-35 предназначени за ВВС на САЩ, ВМС на САЩ и Корпуса на морската пехота ще достигне $406,5 млрд. Това е повишение със 7% на фона на последната оценка, която говореше за $379 млрд.

Всяка година Конгресът на САЩ получава изчисления за цялостната цена за придобиване на всички F-35. Сумата варира, поради промени в програмата, запавяния и други. Най-високата сума, която бе съобщавана до момента е $398,5 млрд. през 2014 г.

До момента няма официален коментар от производителя Lockheed Martin или Пентагона.

За сега не е ясно от къде идват допълнителните $27 млрд. Едната възможност е удължаване срока на производството на предназначените за ВВС на САЩ 1763 броя F-35A. Освен това Корпусът на морската пехота е поискал допълнителни 13 броя F-35B, с което общия брой на заявените изтребители ще достигнат 2456.

Новината за поредното повишение в цената на програмата идва на фона на обещанията на американския президент Доналд Тръмп за понижаване на цената на единичен изтребител.

Програмата F-35 продължава да се бори със забавяния в графика ѝ и високи цени, както за придобиване, така и за експлоатация. Най-лошите дни за програмата, обаче за сега са останали в миналото.

Коментари

blog comments powered by Disqus