Ниската надеждност на F-35 заплашва програмата с големи допълнителни разходиЦената за експлоатация на F-35 ще се раздуе опасно много, освен ако не бъде подобрена надеждността на изтребителя. Това показват изчисления на Пентагона, на база проведени изпитания, цитирани от Bloomberg.

Системите и агрегатите на F-35 не са толкова надеждни колкото се е очаквало и ремонта им отнема повече време от планираното. Освен това при поне 20% от наличните изтребители има забавяне в поддръжката причинено от липса на резервни части, което от своя страна идва от факта, че логистичната верига не издържа на натоварването.

Според доклада, който цитира Bloomberg, към началото на май 2017 г. на въоръжение в САЩ е имало 203 броя F-35, но процента изправна техника пада, което се отразява зле на часовете във въздуха, които получават пилотите. Освен това броя на сериозните откази се е влошил в сравнение с миналата година и няма никакво подобрение в надеждността на изтребителя.

Ако тази тенденция се запази, то цената на жизнения цикъл на изтребителите вероятно значително ще надхвърли до сега изчисляванaта сума от $1,2 трилиона.

Според говорител на Пентагона, цитиран от Bloomberg, обаче оперативните разходи на F-35 се е понижили в сравнение с 2015 г. с 2,2% при F-35A, 3,3% при F-35B и 4,2% при F-35C.

САЩ планират да купят малко над 2400 изтребителя от този тип за ВВС, ВМС и Корпуса на морската пехота, но изпълнението на тези планове зависи от цената на експлоатация, тъй като тя е основен разход.

В доклада, с който разполага Bloomberg, се казва че процента изправна техника не показва подобрения вече две години, тъй като няма резултат от инициативите за подобряването на техническото състояние на типа.

Официално средно 52% от наличните F-35 са готови за полети във всеки един момент, което е под целта от 60% и далеч от стандарта на въоръжените сили на САЩ от 80%.

Според Пентагона това ще се подобри бързо, защото новопроизведените самолети показват значително по-добър процент изправност от произведените по-рано.

В същото време нальота между два сериозни отказа във ВВС на САЩ е 7,3 часа при налетяни 34 197 часа от наличните F-35A. Целта на ВВС на САЩ е постигане на 20 часа нальот между два сериозни отказа до достигането на 75 000 нальот.

Коментари

blog comments powered by Disqus