Тайланд взима още осем T-50Тайландското правителство взе решение за покупка на още осем свръхзвукови УТС за напреднало обучение KAI T-50. Подписването на договора ще стане факт в рамките на месеца.

Сделката ще бде на стойност $259 млн. и идва след сделката от септември 2015 г., когато бяха поръчани първите четири T-50TH. Първите два от тях ще бъдат доставени през декември 2017 г., а следващите два през юни 2018 г.

Тайландските ВВС оперират с 19 броя Dornier Alpha Jet и 35 Aero Vodochody L-39. Машините се използват както за обучение, така и за удари по земни цели.

Основната задача на T-50TH ще е замяната на остарелите чешки L-39 в учебната им роля, но не е изключено машините да се използват и за ударни задачи, тъй като имат такива способности.

Към момента в експлоатация се намират около 180 броя от T-50, който се произвежда от южнокорейската компания KAI. Машината е фактически мащабно умален F-16, задвижван от един реактивен двигател GE F404.

Най-големият оператор на самолета е Южна Корея, като T-50 се експлоатира и в Индонезия, Ирак и Филипините. Версия на T-50 участва и в конкурса T-X за избор на нов УТС за ВВС на САЩ.

Коментари

blog comments powered by Disqus