Германия получи класифициран брифинг за F-35Германското МО е получило класифициран брифинг за възможностите на многоцелевия изтребител Lockheed Martin F-35A. Това съобщава Reuters.

Брифингът е бил проведен в началото на седмицата и е свързан с проучванията на Германия за опциите за замяна на сега използваните изтребители бомбардировачи Tornado. До средата на 2018 г. трябва да се вземе решение за това дали страната ще купи съществуващ изтребител или ще заложи на създаването на изцяло нов боен самолет.

Според германското МО в основата на решението ще бъде възможността за експлоатация на наличните самолети Tornado след 2030 г.

За сега изглежда малко вероятно Германия да отиде на купуването на F-35 или друг боен самолет произведен в САЩ, поради големия натиск на местната индустрия да участва във всеки проект и политическата воля на страната да се инвестира в собствената и в европейската отбранителна индустрия.

Въпреки това, решението на Германия да поиска задълбочена класифицирана информация, бе изненадващо за Airbus, като компанията веднага напомни за възможността за създаване на следващ общоевропейски боен самолет.

Освен информация за F-35, Германия ще поиска и подобни брифинги за F-15 и F/A-18 Super Hornet. Паралелно с това вървят и сериозни разговори с Airbus относно възможността за създаване на боен самолет от следващо поколение, като в програмата трябва да участват и други страни от Европа. Тази програма е известна под името NGWS (New Generation Weapon System).

Коментари

blog comments powered by Disqus