Франция и Германия ще създадат нов общ боен самолетФранция и Германия имат намерение да създадат заедно нов боен самолет, като да загърбят предишните си различия по темата и така да задълбочат кооперацията между европейските страни в областта на отбраната и сигурността. Това стана ясно днес, 13 юли 2017 г., след съвместно заседание на правителствата на двете страни.

До средата на 2018 г. двете страни трябва да оформят пътната карта на проекта за създаване на нов боен самолет, който да замени сега използваните машини във ВВС на двете страни.

Френският президент Емануел Макрон е заявил, че това ще бъде сериозна революция в отношенията между двете страни и той не се притеснява от такъв ход, когато той е извършен по мирен и конструктивен начин.

Ходът идва на фона на излизането на Великобритания от Европейския съюз и желанието на Франция и Германия да задълбочат връзките си.

Много е вероятно двете страни да създадат фамилия от системи, включително пилотируем боен самолет и безпилотен боен апарат. Преди малко повече от 30 години Франция демонстративно напусна проектът, който по-късно стана известен като Eurofighter и реши да създаде собствения си проект Rafale.

Новият френско-германски проект ще бъде и сериозно разочарование за основната британска отбранителна компания BAE Systems, която имаше голямо участие в проекта Eurofighter. Това от своя страна може да тласне британските компании към по-дълбока кооперация със САЩ.

Новият боен самолет вероятно ще бъде разработван от Airbus и Dassault, но според редица наблюдатели, ще бъде търсена кооперация и с други аерокосмически компании от Европа.

Освен това Берлин и Париж се договориха за създаването на нова версия на щурмовия вертолет Tiger и създаването на тактическа ракета „въздух-земя”, както и че ще работят заедно по създаването на различни други оръжейни системи, включително нов основен боен танк, артилерия и безпилотни апарати.

Коментари

blog comments powered by Disqus