Малайзия отлага покупката на нови изтребителиМалайзия ще замрази проекта за покупка на нов многоцелев изтребител за да инвестира в платформи за въздушно наблюдение. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Третата по големина икономика в Югоизточна Азия от няколко години проучаваше различни опции за да замени своята ескадрила МиГ-29. В последните години се разглеждаше основно покупката на Dassault Rafale и Eurofighter Typhoon, като според повечето експерти, френската машина се смяташе за фаворит.

В момента обаче покупката на нов многоцелев изтребител е сметната за по-маловажна от снабдяването с нова платформа за въздушно наблюдение и разузнаване, която да се използва в борбата с ислямските екстремисти в страната.

В момента Малайзия се опасява от навлизане на ислямисти от Филипините, където се водят сериозни сражения на остров Минданао. Освен това страната се опасява, че Ислямска държава може да се опита да създаде по-сериозно присъствие в Югоизточна Азия. За това в момента малайзийските въоръжени сили настояват за спешна покупка на разузнавателни, наблюдателни и патрулни платформи.

В същото време решението за това, кой да е новия изтребител на страната няма как да се вземе преди изборите, които предстоят в Малайзия през юни 2018 г. Така вероятно процесът за покупка на нов многоцелев изтребител ще бъде размразен около 2020 г.

Коментари

blog comments powered by Disqus