Хърватска праща RFP до пет страниХърватското Министерство на отбраната ще изпрати запитване за предоставяне на оферти (RFP) за придобиване на нов изтребител до пет държави – САЩ, Южна Корея, Израел, Гърция и Швеция. Това съобщават от тамошното военно ведомство.

Според хърватското МО запитванията ще бъдат изпратени в следващите няколко седмици.

От САЩ, Гърция и Израел се търсят оферти за употребявани F-16. САЩ ще дадат оферта за изтребители от варианта A/B модернизирани до варианта MLU. Гърция се очаква да даде оферта за употребявани F-16C/D block 30, а от Израел също се чака оферта за C/D, но модернизирани по местния стандарт Barak 2020.

От Швеция се очаква оферта за новопроизведени Gripen C/D, а от Южна Корея за лекия изтребител FA-50.

Хърватска ще оценя не само оперативно-техническите характеристики, но и програмата за индустриално сътрудничество, както и финансовите параметри на сделката. Договорът ще е „правителство-правителство” и ще се мениджира от МО на страната в сътрудничество с Министерство на финансите и Министерство на икономиката.

В съобщението на хърватското МО се чете, че страната е търсила помощ и черпила опит от процесите за придобиване на нова летателна техника от България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

За сега не се съобщава официално, но се предполага, че ще се търси доставката на 12 многоцелеви изтребителя, които трябва да се доставят след 2020 г. и които да заменят сега използваните 12 броя МиГ-21. Изборът трябва да бъде направен през тази година.

Коментари

blog comments powered by Disqus