Русия поръчва 24 броя МиГ-35Руското Министерство на отбраната се е споразумяло с РКС „МиГ” за поръчката на 24 броя от многоцелевия изтребител МиГ-35. Това съобщава руският бизнесвестник „Коммерсантъ”, цитирайки собствени източници.

Поръчката на изтребителите ще стане в рамките на следващия програмен период (2018 – 2025 г.) от Руската държавна програма за превъоръжаване. От 24-те изтребители 18 ще идат в строева част, а другите шест ще оборудват демонстрационната група „Стрижи”.

Според вестника, договорът има две основни цели – натоварване на производствените мощности на завода на МиГ и подобряване на възможностите за експорт на МиГ-35, тъй като моделът е практически непродаваем ако не е на въоръжение в страната, която го е създала.

На изложението МАКС-2017, което се провежда в момента, руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов е потвърдил, че МиГ-35 ще бъде купен, но е отказал да се обвързва с точни количества. Президентът на ОАК Юрий Слюсар също е потвърдил за потенциалната сделка и е каза, че за сега се планира покупката на над 20 машини.

За покупка на МиГ-35 от страна на Русия се говори вече от близо пет години, но за сега няма реална сделка.

МиГ-35 бе представен в края на януари 2017 г. Машината се явява сухопътна версия на палубния изтребител МиГ-29К/КУБ (Изделие 9-41/47), който е на въоръжение във флотските авиации на Индия и Русия. Показаните прототипи на МиГ-35, обаче имат по-съвършена система за самозащита и други по-дребни промени.

Коментари

blog comments powered by Disqus