Китай показа J-10 с нова ракета за въздушен бойСнимки на китайския многоцелев изтребител J-10C с нова ракета за въздушен бой се появиха в китайското интернет пространство. Смята се, че индекса на новата ракета e PL-15.

Снимката показва изтребителя J-10C с две ракети за близък въздушен бой PL-10 и две от новите PL-15. Фотографията е на сериен изтребител от строевите части, което навежда на мисълта, че новата ракета е вече приета на въоръжение.

PL-15 се смята, че е в разработка от 2011 г. Предполага се, че се базира на PL-12, но има изцяло нова система за управление и увеличена далечина на полет. Ракетата е дълга около 3,7 m и има диаметър от около 200 mm. Не се наблюдава управляем вектор на тягата при нея, нито въздухозаборник, който да показва използването на правопоточен двигател, което навежда на мисълта, че ракетата има стандартен твърдогоривен ракетен двигател. PL-15 вероятно има активна радиолокационна глава за самонасочване.

Смята се, че PL-15 е създадена основно с цел поставяне в оръжейния отсек на нисозабележимия изтребител от следващо поколение J-20, но ще бъде използвана на всички китайски изтребители от ново поколение.

J-10C започна да постъпва на въоръжение в началото на 2016 г. Машината има AESA радар и нов дейта линк на фона на предната модификация J-10B. Китай вкара на въоръжение J-10 преди 11 години и към момента разполага с над 300 от тези изтребители, разпределени между ВВС и ВМС.

Коментари

blog comments powered by Disqus