Великобритания се изправя пред скрити разходи по F-35Британското Министерство на отбраната е изправено пред стотици милиони паунда скрити разходи около придобиването на изтребителите F-35, което ще застраши експлоатацията им предвид намаляването на разходите за отбрана. Това съобщава британския вестник The Daily Telegraph.

Вестникът е извършил собствено разследване, което е идентифицирало редица проблеми с придобиването и експлоатацията на изтребителите F-35B, които Великобритания купува за своите ВВС и ВМС.

Според производителя Lockheed Martin единичната цена на F-35B за Великобритания ще е между 77 и 100 млн. паунда ($101 – 130 млн.), но вестникът разкрива, че реалната цена, която се плаща за един F-35B през 2017 г. възлиза на над 150 млн. паунда ($196 млн.) и в нея влизат допълнителни разходи, като софтуерни ъпдейти и модификации по вече произведените изтребители.

Вестникът посочва, че F-35 не може да предава данни на британските бойни самолети от предишно поколение без да разкрие позицията си, нито на британските бойни кораби. Невъзможността на F-35 да бъде част от мрежата Link-16 е добре известна.

Великобритания е искала независимо да тества софтуера на F-35 за евентуални негови уязвимости, но това е било отказано. Освен това новите британски самолетоносачи от клас Queen Elizabeth имат ограничения в честотния спектър, което ограничава възможностите на изтребителя.

Британското МО е коментирало пред The Daily Telegraph, че всички тези проблеми са известни и че по тях се работи активно.

Великобритания има намерение да придобие до 138 броя F-35, но в началото смята да инвестира в само 48 броя F-35B, които да се експлоатират съвместно от ВМС и ВВС на страната и да се използват за палубни операции. Последващите поръчки ще са обект на отделни решения.

Коментари

blog comments powered by Disqus