Първият етап на изпитанията на Т-50 приключихаПървият етап от изпитанията от държавните изпитания на новия руски изтребител от следващо поколение Сухой Т-50 (ПАК ФА) са приключили. Това съобщи командващият руските ВКС генерал-полковник Виктор Бондерев, цитиран от lenta.ru.

„Днес имаме историческо събитие – по време на авиосалона МАКС подписахме предварителния доклад за приключване на съвместните държавни изпитания на изтребителя Т-50. Това е първият етап и сега преминаваме към втория. Изводите от изпитанията ще се приложат на серийните самолети”, заявява генерал Бондерев.

Междувременно стана ясно, че предсерийното производство на Т-50 ще включва партида от 12 изтребителя Т-50. Това заяви президентът на ОАК Юрий Слюсар по време на авиосалона МАКС 2017.

Машините ще бъдат задвижвани от двигателите АЛ-41Ф1, като последните два изтребителя от предсерийното производство ще бъдат задвижвани от новите мотори „Изделие 30”, които ще задвижват и серийните изтребители.

Предсерийното производство ще започне от 2019 г., но за сега не е ясно кога ще започне пълномащабното производство и кога изтребителят ще постъпи в редовите части.

Т-50 изпълни първи полет през януари 2010 г. До момента в изпитателната програма са включени осем прототипа, като последният от тях полетя в края на април тази година. Очакват се още един или два прототипа.

Коментари

blog comments powered by Disqus