В Южна Корея разследват покупката на F-35Прокуратурата на Южна Корея е започнала мащабно разследване около избора на F-35 и възлагането на договора за създаването на многоцелев изтребител в рамките на програмата KF-X. Това пише южнокорейският вестник The Korea Times.

Разследването е срещу бившия изпълнителен директор на Korea Aerospace Industries (KAI) Ха Сунг-йонг и бившия шеф на южнокорейската агенция за мениджмънт на военните поръчки DAPA Чанг Мьонг-джин. Подозренията срещу двамата включват корупция и неизпълнения на служебните задължения.

Основният фокус на разследването е покупката на 40 броя F-35A в рамките на проекта F-X3 на стойност от $6,48 млрд. и изборът на KAI за основен изпълнител на проекта KF-X за построяване на нов многоцелев изтребител.

И двете разследвани лица са били назначени от бившия южнокорейски президент Парк Гън-хе. Президентът Парк бе свалена от власт през март 2017 г. и срещу нея се водят редица разследвания за корупция в особено големи размери.

Обвиненията срещу Чанг Мьонг-джин са за липсата на достатъчно контрол върху KAI, включително позволяването това доставките на вертолета Surion да продължават, въпреки, че южнокорейските въоръжени сили са имали сериозни забележки към него.

Проектът F-X е свързан със сериозни полемики. През 2014 г. Южна Корея реши да избере F-35A вместо F-15SE, въпреки че първоначално страната се бе ориентирала към последния. Смята се, че тогава решението е било взето след натиск от страна на президента.

Покупката на F-35A бе критикувано най-вече заради отказа на Lockheed Martin да предостави в рамките на споразумението за технологичен трансфер на ключови технологии, които Южна Корея изискваше за създаването на KF-X. В същото време е било известно, че Boeing, които предлагат F-15SE, са били готови да предоставят такива технологии.

Южнокорейската прокуратура се съмнява, че решението в полза на Lockheed Martin е било подплатено със сериозни комисионни раздавани на официални южнокорейски лица.

Коментари

blog comments powered by Disqus