Саудистка арабия има сериозен интерес към Textron ScorpionСаудитска арабия се намира на начално ниво на преговори за придобиването на лекия разузнавателно-ударен самолет Scorpion, създаван от компанията Textron AirLand. Това съобщава френското списание „Air&Cosmos”.

Саудитска арабия разглежда Scorpion в качеството му на лек ударен самолет. От Textron признават, че водят преговори, но заявяват, че те са все още в много начален етап и отбелязват, че Scorpion отговаря на определени изисквания, които Саудитска арабия има.

Новината кореспондира добре със заявките за многомилиардни оръжейни сделки между САЩ и Саудитска арабия, които бяха обявени след визитата на американския президент Доналд Тръмп през май тази година. Една от тези сделки бе за „леки самолети за непосредствена авиационна поддръжка” на стойност от $2 млрд.

Textron AirLand е джойнтвенчър на компанията Textron и AirLand Enterprises, която в последните четири години работи по проекта Scorpion – двудвигателен реактивен самолет оптимизиран по задачи за наблюдение и разузнаване от въздуха и оказване на непосредствена авиационна поддръжка.

Към края на лятото Scorpion ще мине през изпитания на ВВС на САЩ, които трябва да покажат дали подобни леки бойни самолети имат място във въоръжените сили на САЩ.

Коментари

blog comments powered by Disqus