Унгария получи ремонтирани в Русия Ми-17Унгарските ВВС получиха четири вертолета Ми-17, които преминаха през капитално-възстановителен ремонт (КВР) в Русия. Договорът е бил сключен с Вертолеты России през миналата година.

Благодарение на ремонта унгарските ВВСще удвоят броя на изправните машини от този тип. До момента в експлоатация се намираха само два Ми-17, които бяха преминали през КВР през 2009 – 2010 г. Унгарското правителство твърдеше, че ще започне конкурс за доставка на нов тип транспортен вертолет и затова не бяха отпускани финанси за ремонт на наличните вертолети. Конкурс обаче все още няма.

Ремонтът на четирите Ми-17, както и удължаването на техническия им ресурс е на стойност 3,9 млрд. форинта (около $15 млн.) Работата е била извършена в авиоремонтен завод в Новосибирск.

Отделно унгарските ВВС чакат доставка и на още един ремонтиран Ми-17, който е по отделен договор и който трябва да бъде получен през септември 2017 г.

Унгария разполага с 14 Ми-17, но не експлоатира всички от тях. Отделно се използват и пет Ми-8.

Страната не се е оказала от плановете за подмяна на съветските вертолети, но за сега не се ангажира със срокове кога това ще стане факт.

Коментари

blog comments powered by Disqus