САЩ ще подарят два леки транспортни самолети на ЕстонияСъединените щати ще подарят на естонските ВВС два леки транспортни самолети M28 Skytruck. Това съобщава естонското МО, цитирано от местното издание err.ee.

Стойността на дарението е около $6 млн. и двата самолета ще бъдат получени през 2018 г. Според естонското МО, машините са произведени през 2009 г. от Полша и в момента не се експлоатират. Разходите по тяхното транспортиране и привеждане към изискванията на EASA ще е за сметка на Естония.

Въпреки, че не се съобщава изрично, най-вероятно става въпрос за машини, които по-рано са експлоатирани от Командването за специални операции на САЩ. След 2009 г. то купи 16 броя M28 от Полша, като машините получиха означението C-145A. През лятото на 2015 г. бе обявено, че 11 от тези самолети ще бъде сложени на дългосрочно съхранение, заради отпаднала необходимост.

Естонските ВВС искат да заместят своите два Ан-2, които се използват за разнообразни задачи. През 2014 г. бе обявено, че от САЩ ще бъдат купени два употребявани C-23B+ Sherpa, но сделката в последствие бе отказана, заради високата цена на експлоатация на остарелите транспортни самолети.

M28 се явява озападнена версия на Ан-28, който Полша започва да произвежда по лиценз в средата на 80-те. M28 се задвижва от два турбовитлови двигателя Pratt & Whitney Canada PT6A-65B и има нова авионика, но като цяло не се различава от Ан-28. Типът се използва от около дузина военни и цивилни оператори по света.

Коментари

blog comments powered by Disqus