Индия се приближава към сделка за FGFAИндия се приближава към сделка за версия на Т-50, която е означена като FGFA. Това става след като комисия в индийското МО е препоръчало покупката на изтребителя, съобщава Defense News.

Комисията е била ръководена от пенсионирания маршал от авиацията Симхакути Вартхаман е проучила техническите параметри и е препоръчала Индия да продължи работата по проекта FGFA.

Вече няколко години Индия и Русия водят разговори за разработката на FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft), който ще представлява версия на разработвания в момента Т-50 (ПАК ФА) пригоден за индийските изисквания. Пълномащабната разработка ще глътне около $5 млрд.

През 2010 г. бе сключен договор за предварителната разработка на FGFA, който бе на стойност малко под $300 млн.

Индийските ВВС се нуждаят от около 100 – 150 самолета от този тип, като според представители на индийското МО, цитирани от Defense News, в момента се планирала твърда поръчка за 108 изтребителя и опции за още машини.

Един от най-критичните въпроси в момента е технологичният трансфер, който Индия изисква и разпределението на работата. Именно тези точки пречеха на сключване на споразумение до сега.

Планира се построяването на три прототипа на FGFA, а влизането му на въоръжение ще отмене осем – десет години от сключване на договора.

За сега не е ясно какво точно ще представлява FGFA, но се смята, че няма да има сериозна разлика с Т-50, като се изключи интеграцията на индийска авионика и индийско въоръжение.

Коментари

blog comments powered by Disqus