Австрия търси нови леки многоцелеви вертолетиНа 21 август 2017 г., МО на Австрия пусна запитване за информация (RFI) за доставка на 12 леки двудвигателни многоцелеви вертолети. Отговорите трябва да се получат до 26 септември. Това съобщава IHS Jane’s.

Сделката се очаква да е на стойност до €50 млн., но вероятно сумата ще набъбне.

Запитванията са изпратени от Leonardo за AW109 Trekker, до Bell Helicopter за Bell 429 и Airbus Helicopters за H135M или H145M. Машините трябва да могат да летят по правилата за инструментални полети (IFR) и да са въоръжени.

Въпреки, че запитване за информация е изпратено до Airbus Helicopters, говорителят на австрийското МО Стефан Хирш е заявил, че по принцип Австрия не желае да има бизнес отношения с компании, с които страната се намира в съдебен спор, по обвинения в измама. Той визира компанията Airbus, която в момента е съдена от Австрия за придобиването на Eurofighter Typhoon, което според австрийското правителство е станало при подвеждащи условия. Възможно е поради това въобще да не бъде изпращана покана за участие в конкурса до Airbus Helicopters.

Австрийските ВВС днес експлоатират около 10 остарели вертолети скаути OH-58B доставяни през 1976 г. Те се използват за разнообразни задачи.

Коментари

blog comments powered by Disqus