Русия стартира разработката на скоростен боен вертолет„Вертолеты России” получиха поръчка на руското МО за стартиране на работа по създаването на скоростен боен вертолет (СБВ). Поръчката е била дадена на 24 август 2017 г., в рамките на оръжейното изложение „Армия 2017”.

Договорът включва работа по определяне на техническия облик на СБВ. Към момента конструкторските бюра, които влизат в състава на холдинга „Вертолеты России”, работят по това направление и натрупаният опит и информация от тази научно-изследователска работа ще бъде използвана в новия проект.

Срокът за изпълнение на договора е две години, в рамките на които трябва да се оформи облика на СБВ и да се изработи техническото задачи за бъдещите опитно-конструкторски работи.

През декември 2015 г. полетя технологичен демонстратор създаден на базата на Ми-24К. Машината (на снимката) бе известна като Ми-24ЛЛ ПСВ (летяща лаборатория – перспективен скоростен вертолет). Вертолетът имаше едноместна кабина в носа, имаше максимално изчистена аеродинамика, нови двигатели ВК-2500-1 (2400 shp) и изцяло нови композитни лопати на носещия винт. Известно е, че по време на изпитанията през миналата година машината е достигнала скорост в хоризонтален полет от 406 km/h.

Изявления на представители на руската авиационна индустрия показват, че желанието на руските военни е следващото поколение бойни вертолети да имат крайсерска скорост от 350 – 400 km/h, което е значително повече от сегашното поколение (Ка-52 и Ми-28), които достигат крайсерска скорост от около 270 km/h.

За сега няма индикации каква ще е компановката на тези бъдещи машини, но вероятно това ще стане ясно след две години.

Коментари

blog comments powered by Disqus