altEADS от името на концерна Eurofighter ще участва в бъдещият български изтребителен конкурс. Това потвърдиха официални лица на компанията на въпрос на списание АЕРО.

Cassidian Air Systems, отделът на EADS занимаващ се с авиационните военни програми на компанията, потвърди, че е получил запитване за информация (Request for Information - RfI) от българското Министерство на отбраната, чрез германското посолство у нас. Cassidian има сериозно намерение да отговори на запитването в срок и да участва в последващия изтребителен конкурс.

„Ние сме горди, че сме поканени да предложим на България най-модерния многоцелев боен самолет от ново поколение.” – се казва още в отговора на компанията.

В края на миналата седмица по време на посещението на министър Аню Ангелов в Швеция представители на Saab потвърдиха пред него желанието на компанията да предложи на България изтребителя Gripen. Предполага се, че твърдо участие ще заявят и от Lockheed Martin с техния F-16. За сега не са известни намеренията на французите от Dassault (Mirage 2000 и Rafale) и американците от Boeing (F/A-18 Super Hornet).

Коментари

blog comments powered by Disqus