Aero Vodochody предлага сериозна модернизация на чешките L-159Чешката самолетостроителна компания Aero Vodochody е предложила сериозна модернизация за леките бойни самолети L-159, които се експлоатират от чешките ВВС. Това съобщава IHS Jane’s.

Предложената на чешките ВВС модернизация, включва нов пакет авионика, софтуерен ъпгрейд на радара Grifo, целеуказващ контейнер, система за РЕБ, ново крило, което има резервоари в себе си и точки за поставяне на ракети „въздух-въздух” в краищата му (вместо резервоари), непребираема щанга за дозареждане във въздуха, пилотска кабина съвместима с очила за нощно виждане и нашлемна изобразяваща система.

От компанията съобщават, че този стандарт може да се използва както за модернизиране на съществуващи L-159, така и при производство на нови самолети. Обновяването ще позволи на самолета да оперира и в среда с по-високо ниво на заплаха и ще подобри способностите на проектираната в средата на 90-те платформа.

Чешките ВВС в момента оперират с 16 броя бойни L-159A и пет двуместни учебно-бойни L-159T1. Иракските ВВС оперират с 12 бойни и два двуместни.

За чешките ВВС в момента се модернизират петте L-159T1 до стандарта T2 и се строят три нови машини до същия стандарт. Те имат четири многофункционални цветни дисплеи с размер 7х5 инча на мястото на стартите с размер 54х4 инча, нов радар Grifo и ново крило с резервоари в него.

Коментари

blog comments powered by Disqus