Аржентина купува употребявани Super Etendard Аржентина купува пет употребявани ударни самолета Dassault Super Etendard. Споразумението между латиноамериканската страна и Франция е било подписано на 5 октомври 2017 г. и идва след близо година на преговори.

Сделката възлиза на €14,23 млн. и включва пет самолета модернизирани по стандарта SEM5 (бордните им номера са 1, 31, 41, 44 и 51), 10 резервни двигателя Atar 8K50, резервни части, тренажор и контролно-измервателни стендове. Реалната стойност на покупката е €12,55, а останалите €1,68 млн. са разходи по транспорт и разконсервиране на стоките.

Новопридобитите машини ще влязат в състава на 2-ра морска изтребително-щурмова ескадрила от състава на ВМС на Аржентина, базирана в Еспора. В същата ескадрила се числят и сега наличните аржентински Super Etendard. През юли 1979 г. Аржентина купува 14 нови машини от този тип. Формално в момента аржентинските ВМС разполагат с 11 такива машини, но те не се намират в летателна годност поради липса на поддръжка.

Като се изключи двегодишния период, в който Ирак оперира с взети на лизинг пет Super Etendard, Аржентина е единственият експортен оператор на типа. ВМС на Франция от своя страна получават 71 серийни самолета от този тип в периода 1978 – 1982 г. Френските ВМС пенсионираха типа на 12 юли 2016 г., като част от машините бяха оставени за дългосрочно съхранение.

Super Etendard SME5 имат сериозно подобрени бойни възможности, включително нова система за самозащита, пилотска кабина съвместима с очила за нощно виждане, нова навигационна система и възможност за носене и използване на целеуказващ контейнер Damocles.

Коментари

blog comments powered by Disqus