САЩ разработват нова ракета за въздушен бойСАЩ вече две години разработват нова ракета, предназначена за далечен въздушен бой. Това става ясно от документи свързани с бюджета за отбрана на Съединените щати, цитирани от Flightglobal.

Проектът, който е известен като LREW (long-range engagement weapon) е бил стартиран от офиса на секретаря по отбраната на САЩ преди две години и има за цел „запазване на въздушното превъзходство”.

През миналата година е бил извършен анализ на възможната конструкция, техническите изисквания и инженеринговите предизвикателства, но техните резултати са класифицирани. В документите се заявява, че LREW се разработва за всички видове въоръжени сили на САЩ.

Въпреки, че по LREW се работи от две години, за сега проекта е успял да се скрие от общественото внимание, тъй като е минавал в различни и на пръв поглед маловажни пера във военните бюджети на САЩ.

Наличието на програмата обаче показва, че САЩ се интересува от създаването на нова ракета за въздушен бой, която да допълва или изцяло да замести сега използваните Raytheon AIM-120 AMRAAM.

Още през април 2017 г. се е публикувало примерно изображение на LREW (горе). Не е ясно дали то отразява някаква реална концепция. Картината изобразява сравнително голяма ракета с две степени, която се изстрелва от вътрешния оръжеен отсек на F-22.

През 2014 г. въоръжените сили на САЩ започнаха да получават новата ракета за въздушен бой AIM-120D. За нея се смята, че може да поразява цели на дистанция от около 160 km. В същото време Русия и Китай водят различни разработки на далекобойни ракети „въздух-въздух”.

Коментари

blog comments powered by Disqus