V-280 изпълни първия си полетКонвертопланът от ново поколение Bell V-280 Valor е изпълнил вчера, 18 декември 2017 г., първи полет от заводското летище на компанията производител в Армарило, Тексас.

Видеокрадрите и фотографиите, които разпространиха от Bell Helicopter показват, че машината излита вертикално, виси за няколко минути и след това се приземява. Полетът се е състоял само в кратко зависване, без движение в хоризонталната плоскост.

От Bell Helicopter дават минимална информация след първия полет. За отбелязване е, че снимките и видеокадрите са ретуширани и е закрит механизма, който завърта винта на двата двигателя.

V-280 изпълни първия си полет

През ноември, по време на авиационното изложение в Дубай, от Bell Helicopter заявиха, че очакват първия полет да стане факт тази година, като първоначално машината ще лети само във вертолетен режим, след което постепенно ще премине и към самолетен, което трябва да стане факт към пролетта на 2018 г.

V-280 изпълнява основно роля на технологичен демонстратор в рамките на програмата FVL (Future Vertical Lift), която цели създаването на вертикално излитащи и кацащи апарати от следващо поколение, които да заместят сега експлоатираните вертолети в армейската авиация на САЩ в лицето на UH-60, AH-64 и CH-47.

В рамките на програмата се разработва и съосния вертолет SB-1 Defiant, който е плод на консорциума Sikorsky-Boeing, но неговият първи полет ще стане факт догодина.

V-280 използва два газотурбинни двигателя General Electric T64. За разлика от съществуващия в момента конвертоплан V-22 Osprey, при V-280 не се въртят целите двигатели за да се постигне вертикален и хоризонтален полет, а само винтовете, което трябва да опрости и олекоти конструкцията.

Коментари

blog comments powered by Disqus