САЩ ще разпродават употребяваните AH-1WАмериканското правителство ще се опита да разпродаде част от употребяваните щурмови вертолети AH-1W Super Cobra, които в момента се свалят от въоръжение в Корпуса на морската пехота на САЩ.

Вертолетите ще се предлагат, както в рамките на междуправителствени споразумения, така и при търговски сделки на производителя Bell Helicopter. Машините в момента се заменят от новия AH-1Z Viper.

На сайта за обществени поръчки в САЩ вече бе публикувано съобщение, за евентуална поръчка за обновяване на вертолетите AH-1W преди евентуалният им експорт. Това обновяване включва нова стъклена кабина и други по-дребни промени. Търси се и осигуряване на обучение при евентуален експорт.

Двудвигателният AH-1W започва да навлиза на въоръжение в САЩ през 1986 г. През годините тези машини преминават през редица модернизации и днес могат да използват противотанови ракети TOW и Hellfire, както и неуправляеми ракети и ракети „въздух-въздух” Sidewinder. Вариантът има вградено 20-mm оръдие и излетна маса от 6,7 тона. Вариантът може да води ефективни бойни действия и през нощта.

AH-1W се експлоатира освен от САЩ и от Турция и Тайван.

Коментари

blog comments powered by Disqus