GlobalEye изпълни първи полетЛетящият радар Saab GlobalEye изпълни дебютния си полет от заводското летище на шведската компания в Личопинг днес, 14 март 2018 г.

Самолетът е излетял в 12,52 часа местно време. Полетът е продължил 1 час и 46 минути и е служил основно за сваляне на базовите аеродинамични данни за машината и проверка на работата на основните системи. Малко повече от две седмици по-рано GlobalEye бе официално представен.

От разпространените фотографии се вижда, че са свалени опознавателните знаци на самолета, с които той бе представен на 23 февруари, и полетът се осъществява с шведска цивилна регистрация SE-RMY.

GlobalEye се базира на бизнесджета с много голяма далечина на полет Bombardier Global 6000. Самолетът е предназначен за ВВС на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

За сега, нито Saab, нито ОАЕ съобщават кога ще бъде предаден първият самолет на арабската страна. Общата поръчка е за три еднотипни GlobalEye и тя трябва да се изпълни до 2021 г.

GlobalEye реално представлява многофункционална платформа за наблюдения на въздушното, морското и земното пространство благодарение на радари и оптични сензори. GlobalEye има още способности за радио-техническо разузнаване. Продължителността на полет е около 13 часа.

Радарът за наблюдение на въздушното пространство е Erieye ER, който е последното развитие на познатия Erieye. Както и предишното поколение, Erieye ER е поставен неподвижно над фюзелажа. Освен това платформата има и радар Seaspray 7500E за наблюдение на земната и морска повърхност поставен под фюзелажа и оптико-електронна система за наблюдение на FLIR Systems от фамилията Star SAFIRE.

От Saab твърдят, че Erieye ER може да оперира нормално в условия на сериозни електронни смущения, а характеристиките му са около два пъти по-високи от сегашното поколение Erieye, за което е известно, че открива цел тип „изтребител” на дистанция от около 400 – 450 km. Подобни дистанции на откриване от порядъка на 800 km вероятно важат само за режим на търсене в много тесен сектор с използване на пълната мощност на радара. Според IHS Jane’s, стандартната далечина на откриване на радара ще е около 650 km. Шведската компания твърди още, че радарът има много добри възможности да открива нискозабележими цели на големи дистанции.

Коментари

blog comments powered by Disqus