Общата цена за придобиването на F-35 се стабилизираОбщата цена за придобиването и разработка на 2456 броя F-35 предназначени за въоръжените сили на САЩ се е стабилизирала на ново от $406,1 млрд. Това съобщава агенция Bloomberg на база доклад на Пентагона, с който разполага.

В сумата от $406,1 млрд. влиза цената за придобиване и разработка на нови способности. Тя е практически непроменена от оценката от миналата 2017 г., когато се изчисляваше, че същия брой изтребители ще бъде купен за $406,5 млрд.

Ако се смята само цената за придобиване на изтребителите, тя възлиза на $345,4 млрд. Което значи, че Пентагона очаква да купува F-35 на средна цена от $140,6 млн. за брой, без да се отчитат разходите по разработка на нови способности. Ако се отчетат и те, то средната цена скача на $165,3 млн.

Тези суми се различават значително от официалните очаквания на Пентагона и Lockheed Martin, че единичен F-35 ще струва под $100 млн. щом започне крупносерийното му производство.

Като цяло обаче докладът е добра новина за програмата, тъй като не се отчитат нови повишавания на разходите за придобиване и разработка. В последните седмици програмата F-35 търпи сериозни критики в Конгреса на САЩ заради високите очаквани разходи за експлоатация и добавяне на нови способности.

В доклада не са включени разходите по разработката и серийната модернизация на съществуващите изтребители до софтуерния стандарт Block 4. Те се очакват да бъдат около $16 млрд., но Пентагонът все още не е финализирал изискванията си към него и се надява, че ще успее да се договори с Lockheed Martin за по-ниски цени.

Като цяло, до 2070 г. в програмата F-35 ще се вложат около $1,1 трилиона, като в сумата влиза не само цената за придобиване, но и цената за експлоатация. 

    Тагове:
  • F-35

Коментари

blog comments powered by Disqus