Израел призна, че е разрушил строящ се сирийски ядрен реактор през 2007 г.Израел призна, че през септември 2007 г. е разрушил строящ се ядрен реактор в Сирия, който е щял да се използва за създаване на атомно оръжие. Израелската акция бе известна, но до сега страната официално не потвърждаваше участието си.

Признанието бе направено днес, 21 март 2018 г., като израелските въоръжени сили разпространиха кратко описание на операцията, както и снимков и видеоматериал.

Името на операцията е било „Извън шаблона” („Outside the Box”) и тя е била проведена в нощта на 5 срещу 6 септември 2007 г. Строящият се ядрен реактор се е намирал в района на град Дейр ез-Зор, в източната част на Сирия.

На Израел е било известно още от началото на 2007 г., че Сирия строи реактор за производство на плутоний с помощ от Северна Корея. Очакванията са били, че реакторът ще заработи в края на 2007 г., а ядрено оръжие може да бъде произведено няколко години след това. Било е взето решение реакторът да бъде унищожен преди да бъде въведен в експлоатация, с цел намаляване на ефектът от разрушаването му върху цивилното население в района.

Групата израелски бойни самолети е излетяла в 22,30 часа местно време на 5 септември 2007 г. В атаката са участвали четворка F-15I и четворка F-16I, но групата е осигурявана от допълнителни сили, за които Израел в момента не признава. F-15I са били от 69-та ескадрила, а F-16I от 119-та и 253-та ескадрила.

Строящият се реактор е бил ударен с 18 тона боеприпаси. Бойните самолети са подходили към целта на пределно малка височина. След като унищожаването на целта е било потвърдено, всички израелски бойни самолети са се прибрали невредими в базите си в 02,30 часа местно време.

Още през октомври 2007 г. редица медии, позовавайки се на различни разузнавателни източници, съобщиха, че Израел е унищожил строящ се ядрен реактор. През 2010 г. излизат мемоарите на бившия президент на САЩ Джордж Буш, в които той говори за това, че на страната му е било известно, че Сирия строи ядрен реактор за производство на плутоний. На следващата година Международната агенция за атомна енергия излиза с доклад, в който се заключава, че Сирия действително се е опитвала да създаде реактор за плутоний.

Въпреки всичко, до днес Израел официално не признаваше участието си в акцията.

Коментари

blog comments powered by Disqus