Хусите в Йемен твърдят, че са свалили саудитски F-15Бунтовниците хуси в Йемен твърдят, че са свалили изтребител F-15 от състава на Кралските саудитски ВВС. Машината е била ударена с ракета Р-27, но саудитските власти твърдят, че изтребителят се е прибрал в базата си.

Бунтовниците хуси разпространиха в социалните мрежи видео, на което се вижда пуск на ракета Р-27Т от наземна платформа. Около 17 секунди след пуска се наблюдава взрив в небето и поразеният самолет оставя след себе си дълга огнена диря. От видеото не става ясно каква е поразената цел, нито дали тя е унищожена.

Саудитското МО в последствие съобщи, че на 21 март 2018 г. в 15,48 часа местно време над северната част на Йемен е бил поразен саудитски изтребител F-15. Ракетата е била изстреляна от района на северния йеменски град Саада.

Официалната саудитска позиция е, че изтребителят F-15 е успял да продължи мисията си и се е завърнал успешно в базата си, а наземната заплаха е била неутрализирана.

Саудитските власти твърдят, че в атаката е използвана зенитна ракета, която не е присъствала в арсенала на въоръжените сили на Йемен от преди гражданската война там, което доказвало доставка на въоръжение от Иран.

В действителност използваната ракета за въздушен бой Р-27Т е част от арсенала на йеменските изтребители МиГ-29СМ. Освен това в края на миналата година бяха показани импровизирани зенитни установки с използването на Р-27Т, която има топлинно насочване. Ракетата бе разположена на камион.

Коментари

blog comments powered by Disqus