Узбекистан е сключил договор за Ми-35МРусия и Узбекистан са подписали договор за доставка на щурмови вертолети Ми-35М. Това е съобщил заместник-директорът на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество Владимир Дрожжов, цитиран от ТАСС.

„Имаме сключен договор за доставка на Ми-35М. Работим по него успешно и като цяло военно-техническото сътрудничество с Узбекистан се развива добре”, заявява Дрожжов и уточнява, че договорът е за повече от 10 вертолета.

Неофициалната информация за сключването на договор с Узбекистан за доставката на Ми-35М излезе в края на миналата година. Тогава се говореше, че споразумението е за 12 вертолета. Едва сега излиза официална информация за сключен договор.

Узбекистанските ВВС днес разполагат с около 25 броя щурмови вертолети Ми-24 от различни модификации, които са наследени от времената на СССР.

Ми-35М е последното развитие на семейството Ми-24. Този модел има нова прицелно-обзорна система, която позволява да се извършват бойни задачи ефективно и през нощта. Машината има и 23-mm автоматично оръдие ГШ-23Л във въртяща се установка в носа, както и има интегрирана управляемата ракета „Атака-В”.

Вертолетът също така има нови двигатели ВК-2500, нов опашен и носещ винт, скъсено крило и неприбираемо шаси.

В последните години Ми-35М се продава като по-евтино решение за страни, които искат да имат бойни вертолети, но не могат да си позволят по-тежките руски модели Ми-28 и Ка-52.

До момента са произведени над 120 вертолета за осем оператора.

Коментари

blog comments powered by Disqus